10 AVANTAJE ALE APARATELOR DE FITNESS FOLOSITE ACASA
Deseori apare întrebarea – cum să faci sport acasă? În ajutor vă vin aparatele de fitness: bicicletele staționare, orbitrek-urile, benzile de alergat, stațiile de antrenament, stepperele… Merită sau nu să fie cumpărate?
mai mult...
Sunt chiar atât de necesare sau putem merge la sală totuși? Care sunt avantajele instalării acestora acasă? Așadar, să examinăm avantajele aparatelor de fitness pentru acasă.
1. Veți economisi destui bani pentru abonamentul la sala de sport. Haideți să comparăm. Un abonament lunar la un centru bun, dar nu dintre cele mai scumpe, costă în jur de 70-100 de dolari. Suma anuală va constitui, respectiv, 1000-1200 de dolari. Abonamentul anual ar putea costa ceva mai ieftin – în jur de vreo 900 de dolari. Cu acești 900 de dolari puteți cumpăra un aparat de fitness foarte sofisticat, care vă va servi nu mai puțin de cinci ani.
2. În cazul în care prietenii și apropiații Dvs. sunt persoane normale și prietenoase, cărora le place sportul, la sigur veți avea tot respectul acestora, ca fiind un adept consecvent al unei căi armonioase de dezvoltare a personalității.
3. Nu mai puțin importantă este și economia de timp. La sigur vă ia ceva timp de fiecare dată pentru a ajunge la sală. Și apoi nici vremea nu este întotdeauna potrivită, pentru a ieși din casă. Iar să te antrenezi oricum trebuie.
4. Cu un complex de aparate de fitness acasă, în sfârșit veți avea posibilitatea de a respecta acele scheme inteligente de antrenament, de gen „3+1”, „6+1” etc. Căci atunci când mergeați la sală, antrenamentele vă stricau week-endul, plus alte sărbători, pe care le avem o mulțime. Iar Dvs. sunteți gata să vă antrenați chiar și în noaptea de Revelion.
5. Un avantaj enorm este faptul că doar Dvs. folosiți aparatul. Fiți de acord că la sală, oricât de îngrijit ar fi, microbii și bacteriile de la fiecare utilizator se instalează pe acesta ca într-un hotel de la gară. Iar șansele ca aceste bacterii să fie periculoase pentru sănătate sunt destul de mari. Să nu uităm că pielea, dar și întreg organismul nostru sunt deosebit de sensibile la infecții în condițiile unor antrenamente intensive. Pe aparatul Dvs. însă va fi doar transpirația Dvs.
6. Punctele „6” și „7” sunt destinate culturiștilor domestici. Se pare că banca pentru împins din culcat poate folosi drept masă de călcat, dacă este acoperită în prealabil cu o pătură.
7. Și asta nu este tot. Bara largă a blocului superior va înlocui de minune umerașul pentru cămășile Dvs. largi de culturist. Iar bara aflată pe suporturi va fi înfrumusețată de pantalonii călcați pentru ieșiri (a se vedea punctul „6”).
8. Încă un avantaj, nu mai puțin important, al antrenamentului acasă este că puteți alege singuri muzica care să vă însoțească antrenamentul.
9. Bineînțeles, nu putem uita de „senzația de stăpân”! Este aparatul Dvs. de fitness și este gata întotdeauna să muncească alături de Dvs.
10. Și ultimul, dar unul dintre cele mai plăcute aspecte ale unui aparat de fitness acasă. O să rămâneți uimit, cât de ușor va fi să-i molipsiți de plăcerea de a se antrena chiar și pe cei mai leneși apropiați ai Dvs. Pe fratele mai mic, care la sigur nu o să vrea să rămână în urmă. Pe tatăl Dvs., care își va aminti că în tinerețe avea categorie la atletica grea. Pe soție, care visează să slăbească, la fel ca toate femeile. Și chiar bunicuța va încerca să tragă de fiare, măcar pentru a spune că toată treaba asta este o mare tâmpenie.
CUM SA ALEGEȚI UN APARAT DE FITNESS? SFATURI PENTRU INCEPATORI
În mod convențional toate aparatele de fitness se împart în două categorii: de dezvoltare a rezistenței (aparate cardio) și de dezvoltare a forței (aparate de forță). Prima categorie include benzile de alergat, bicicletele staționare, bicicletele eliptice și aparatele de vâslit, stepperele. Aparatele de forță reprezintă aparate și bănci, antrenamentele la care presupun folosirea în calitate de efort a greutății sportivului, sau complexe cu greutăți libere sau încorporate. Însă o astfel de divizare nu este absolută: antrenamentele la orice tip de aparate de fitness dezvoltă și rezistența, și forța, dar într-o măsură diferită.
APARATELE CARDIO În general aparatele cardio sunt destinate pentru întărirea sistemului cardiovascular și a sistemului respirator ale organismului. De aceea este important ca în timpul antrenamentelor să fie urmărit pulsul. Efectul maxim al antrenamentelor la aparatele cardio este atins în „zona aerobă”. Prin zona aerobă se înțelege o frecvență a pulsului egală cu 60-80% din valoarea maximă a pulsului, care poate fi calculată, la rândul său, prin formula: 220 minus vârsta. De regulă, arderea grăsimilor are loc la o frecvență a pulsului care constituie de la 60 până la 70%, iar întărirea mușchilor – 70-80% din frecvența maximă. Valorile pulsului depind de nivelul de pregătire. Se consideră că pulsul în timpul antrenamentelor trebuie să constituie 60-65% din frecvența maximă la etapa inițială, la cea medie – 65-70%, iar la cea avansată – 70-75% și mai mult. Este simplu să vă aflați frecvența pulsului în timpul antrenamentelor. În prezent practic toate aparatele cardio sunt dotate cu diferiți senzori pentru măsurarea frecvenței cardiace. Există senzori-clipsuri pentru ureche (cel mai simplu mod de măsurare a frecvenței cardiace, de aceea are și cel mai mare procent de eroare), senzori pe mânerele/barele aparatului de fitness (sunt mai exacți și mai comod de utilizat) și senzori cardio pentru piept (oferă cele mai exacte rezultate).
BICICLETELE STAȚIONARE Acesta este un tip foarte popular de biciclete. Dezvoltă foarte bine rezistența și întăresc sistemul cardiovascular, antrenând, în același timp, mușchii picioarelor și spatelui. Oferă posibilitatea de a urmări frecvența cardiacă, viteza și distanța parcursă pe computerul de bord.
Printre bicicletele staționare pot fi evidențiate două grupuri de bază – cele magnetice și cele mecanice. Bicicletele staționare mecanice se împart, în funcție de modul de reglare a efortului, în biciclete cu curea (efortul depinde de gradul de întindere a curelei și de frecarea acesteia de volantă) și cu saboți (acțiunea acestora este bazată pe rezistența saboților de frânare apăsați pe volantă). Dintre avantajele fiecărui sistem putem evidenția următoarele: • bicicletele staționare cu curea sunt mai compacte și au un preț mai mic; • bicicletele cu saboți au o inerție mare și imită perfect mersul pe o bicicletă de curse; • bicicletele magnetice nu fac zgomot și au un mers mai uniform. Cele mai simple sunt bicicletele staționare cu curea. Acestea au funcții minime, dar suficiente pentru un antrenament complet: computer de bord, senzori pentru măsurarea frecvenței cardiace etc.
În cazul bicicletelor magnetice efortul variază prin schimbarea distanței dintre magneții permanenți și volantă. Prețul depinde, în mare parte, de partea electronică și masa volantei (cu cât aceasta este mai masivă, cu atât mai uniformă va fi rotirea pedalelor). Bicicletele staționare de nivel mai avansat sunt dotate cu programe de antrenament încorporate. Fiind elaborate de către specialiști în domeniul sportului, programele date oferă anumite formate de antrenament, destinate pentru orice nivel de pregătire și orice scop – întărirea sistemului cardiovascular sau arderea grăsimilor. O singură bicicletă poate conține până la 12 programe de acest fel.
Mai scumpe sunt bicicletele staționare cu programe dependente de frecvența cardiacă, care reglează în mod automat efortul în funcțiile de valorile pulsului. Clasa celor mai scumpe aparate de fitness se caracterizează printr-o interactivitate de cel mai înalt nivel. Astfel de biciclete staționare pot oferi practic orice: de la sfaturile practice ale unui „antrenor profesionist” până la participarea la un joc electronic. Toate aparatele de acest nivel au funcția Cool Dawn (la sfârșitul antrenamentului computerul încetinește ritmul, pentru ca pulsul sportivului să revină la valorile normale) și sunt dotate cu sistem Quick Start (permite începerea rapidă a antrenamentului în regim de control manual, prin apăsarea unui buton).
O clasă specială de biciclete staționare sunt veloergometrele. Acestea se caracterizează printr-un nivel tehnic mai complex. Se deosebesc de bicicletele staționare obișnuite prin faptul că sarcina pe acestea are valori bine definite – wați. Acest lucru permite alegerea exactă a efortului, în funcție de scopul antrenamentelor și nivelul de pregătire al utilizatorului. De aceea veloergometrele sunt utilizate pe larg în scopuri terapeutice și de reabilitare.
BENZILE DE ALERGAT În prezent aceasta este cea mai populară clasă de aparate de fitness. Antrenamentele pe banda de alergat sunt considerate unul dintre cel mai eficient mod de ardere a grăsimilor. În mare parte acest lucru se explică prin cauze fiziologice: în timpul alergatului sportivul își mișcă masa propriului corp în spațiu, fapt care accelerează la maxim procesele metabolice, arzând caloriile și fortificând organismul.
Există două tipuri de benzi de alergat: mecanice și electrice. Cele mecanice sunt cele mai simple și mai ieftine. Astfel de benzi de alergat nu necesită să fie conectate la rețea, întrucât sportivul face singur ca banda să se miște. Însă dacă alergătorul obosește, eficacitatea antrenamentului scade simțitor, întrucât acesta va roti suprafața de alergare mult mai lent. Orele de antrenament pot fi mult mai eficiente pe benzile de alergat electrice. Efortul este reglat în două moduri: schimbarea unghiului de înclinare a suprafeței de alergare și a vitezei de mișcare a acesteia. Acest lucru poate fi făcut manual sau cu ajutorul programului dependent de frecvența cardiacă. Cu astfel de programe sunt dotate în prezent practic toate modelele moderne. Nivelul unei benzi de alergat (respectiv și prețul) depinde de dimensiunile covorașului de alergat (care determină nu doar confortul, ci și puterea benzii), puterea motorului și greutatea maximă a utilizatorului pe care o poate suporta banda. Prețul va depinde, de asemenea, de viteza maximă a aparatului și de unghiul de înclinare a suprafeței de alergare. La alegerea unei benzi de alergat este important să fiți atenți să aibă amortizor. Sistemul de amortizare reduce sarcina de impact, care este dăunătoare pentru coloana vertebrală și articulații.
Benzile de alergat mai scumpe au programe de antrenament încorporate. Unele benzi de alergat sunt dotate, pe lângă multe altele, cu programe dependente de frecvența cardiacă, care reglează în mod automat efortul, în funcțiile de valorile pulsului. Astfel, de exemplu, compania americană Icon Health and Fitness produce benzi de alergat de mărcile PRO FORM și Nordic Track, care sunt dotate cu funcția iFIT.com. În timpul antrenamentelor pe acestea pot fi folosite CD-uri și casete speciale, cu programe pentru diferite feluri de antrenamente (de exemplu, pentru întărirea sistemului cardiovascular sau arderea grăsimilor). Toate programele interactive iFIT.com au câteva nivele de complexitate și diverse fundaluri muzicale și video. Sportivul se poate antrena cu antrenor personal, conectând pur și simplu banda de alergat la televizor sau la CD player. Pe CD-urile sau casetele video ale aparatului sunt înregistrate semnale speciale, cu ajutorul cărora antrenorul poate da comenzi benzii de alergat. Astfel banda va regla în mod automat viteza și unghiul de înclinare a suprafeței de alergare, executând „ordinele” antrenorului și modificând efortul. Tot cu ajutorul programului video utilizatorul poate „alerga” nu într-o cameră de dimensiuni mici, ci pe cărări montane dificile sau pajiști pitorești.
BICICLETELE ELIPTICE Aceste aparate de fitness reprezintă una dintre cele mai noi clase de aparate pentru sport. Bicicletele eliptice pot fi comparate, ca nivel de eficacitate, cu benzile de alergat. Cross-training-ul (mersul pe traiectorie eliptică) include antrenarea sistemului respirator și a celui cardiovascular, precum și elemente de antrenament de forță pentru partea superioară a corpului. Se consideră că astfel de „pași eliptici” acționează asupra diferitor zone problematice, în special a mușchilor feselor, coapselor și picioarelor. În același timp antrenamentele pe bicicletele eliptice sunt absolut inofensive pentru articulații. Construcția aparatului permite antrenarea concomitentă a mușchilor mâinilor, pieptului și spatelui.
Pe computerul bicicletei eliptice poate fi setat timpul de antrenament, distanța și valorile optime ale pulsului. Prețul unei astfel de biciclete depinde de greutatea maximă a utilizatorului, pe care o poate suporta aparatul, de masa volantei și de programele încorporate. Modelele scumpe conțin întreg spectrul de funcții interactive.
APARATELE DE VÂSLIT Este cel mai universal tip de aparate de fitness. Acestea sunt eficiente pentru dezvoltarea atât a forței, cât și a rezistenței. În procesul antrenamentelor pe aparatele de vâslit sunt implicați aproape toți mușchii corpului (ai mâinilor, picioarelor, abdomenului, feselor, pieptului și spatelui). Efortul poate fi reglat în câteva moduri: mecanic (prin schimbarea lungimii „vâslelor” sau schimbarea direcției paletelor) și magnetic (prin schimbarea rezistenței sistemului magnetic). Un aparat cu un computer simplu va indica distanța parcursă, caloriile arse și timpul de antrenament. Aparatele de un nivel mai înalt au o construcție specială, care permite folosirea acestora în calitate de sisteme de forță multifuncționale. Pe astfel de aparate pot fi efectuate o mulțime de exerciții. Cele mai scumpe (care sunt practic aparate profesionale), precum este, de exemplu, aparatul de vâslit Concept-II, sunt folosite pentru antrenamente de către sportivii profesioniști. Astfel de aparate nu doar că sunt dotate cu programe de antrenament încorporate, dar pot fi conectate și la calculator. Datorită acestui fapt este posibilă analizarea rezultatelor antrenamentului, iar cu ajutorul Internetului este posibilă participarea la competiții virtuale cu alți utilizatori.
STEPPERELE Stepperele nu doar că îndeplinesc cu succes funcții comune pentru aparatele cardio, dar și antrenează în mod activ mușchii picioarelor și bazinului. Există două tipuri de steppere: cu efort reglabil și nereglabil. Mini-stepperele cu efort nereglabil sunt dotate doar cu pedale și contor al timpului și pașilor efectuați. Stepperele mai scumpe sunt dotate și cu computer, care măsoară frecvența cardiacă, reglează efortul, determină frecvența pașilor și ritmul acestora. La astfel de aparate găsim și bare de sprijinire sau brațe, care solicită partea superioară a corpului.
CUM SĂ TE ANTRENEZI LA APARATELE CARDIO?
Indiferent de sportul pe care îl practicați, rezultatele bune pot fi obținute cu condiția că antrenamentele sunt combinate în mod armonios cu odihna, alimentația corectă și cel puțin opt ore de somn. Antrenamentele pot fi începute doar după consultația unui antrenor profesionist sau a unui medic specialist în medicina sportivă, altfel acestea v-ar putea dăuna. Antrenamentele cu aparate cardio necesită un raport corect dintre frecvența antrenamentelor, intensitatea și durata acestora. Se recomandă să vă antrenați de 3-4 ori pe săptămână. În cazul unor antrenamente mai intensive este necesar să aveți cel puțin o zi de odihnă deplină. Rezultatele vor fi optime în cazul în care durata antrenamentelor va fi de 30 de minute. Trebuie să alternați exercițiile cu pauze sau cu alte exerciții mai puțin intensive. Antrenamentele trebuie să fie alcătuite în mod obligatoriu din trei părți: încălzirea, partea fundamentală și partea de revenire. Încălzirea de 10-15 minute vă va ajuta să vă pregătiți mușchii pentru exercițiile mai intensive, iar partea de revenire va ajuta organismul să-și revină după antrenament. De asemenea, este necesar să se facă exerciții de întindere înainte și după fiecare antrenament, pentru a intensifica circulația sângelui și a reduce riscul de traumatizare.
APARATELE DE FORȚĂ
Sub propria greutate Acesta este un tip nou de aparate de forță, care folosesc în calitate de sarcină principală însăși greutatea sportivului. Cu ajutorul unor asemenea aparate se dezvoltă forța, flexibilitatea și rezistența. Există posibilitatea de a schimba gradul de efort, prin reglarea unghiului de înclinare a băncii sau prin folosirea unor discuri suplimentare.
Cu greutăți libere Atleții profesioniști preferă să se antreneze cu greutăți libere (haltere, gantere). Datorită unor astfel de antrenamente este posibilă nu doar creșterea rapidă a masei musculare, ci și îmbunătățirea coordonării în mișcări, întrucât sportivul trebuie să urmărească tot timpul poziția echipamentului și să-și păstreze echilibrul. Aparatele cu greutăți libere se împart în aparate pe care se pun discuri și aparate pentru lucrul cu halterele și ganterele. La alegerea unui aparat pentru lucrul cu greutăți libere este necesar să atrageți atenția, în primul rând, la siguranța construcției și greutatea maximă pe care o pot ține suporturile de sub bară. De asemenea, este importantă lățimea dintre suporturi și posibilitatea de reglare a înălțimii acestora.
Cu greutăți încorporate Aparatele de forță cu greutăți încorporate sunt potrivite pentru cei care abia încep să se antreneze, întrucât acestea sunt mai inofensive și permit dezvoltarea unui grup concret de mușchi, fără a-i implica în procesul dat pe ceilalți. În calitate de sarcină sunt folosite greutăți plate, care sunt fixate în stivă și se deplasează pe bara fixă. Aceste aparate de forță sunt concepute astfel, încât să fie posibilă adaptarea automată la forța schimbătoare de contractare a mușchilor, prin folosirea mecanismelor cu came sau cu pârghie.
Cum să te antrenezi la aparatele de forță? În fiecare caz concret intensitatea necesară a antrenamentelor la aparatele de forță este stabilită în mod experimental. În cadrul antrenamentelor de forță se recomandă de obicei folosirea greutăților care constituie de la 50 până la 70% din greutatea maximă pe care o poate ridica utilizatorul. Cu cât este mai mare greutatea, cu atât trebuie să fie mai mic numărul de repetări (altfel va avea de suferit tehnica de efectuare a exercițiului și va crește riscul de traumatizare). Dacă exercițiul este unul prea ușor pentru utilizator, sarcina poate fi crescută. În decursul primelor cinci antrenamente nivelul sarcinii la aparatele de forță trebuie să permită efectuarea a 12-15 repetări fără prea mare efort, în câte două serii. Dacă nu există un program special, este mai bine să efectuați pentru început 4-6 exerciții pentru partea inferioară a corpului, iar apoi 6-8 exerciții pentru cea superioară. Antrenamentul trebuie să fie început cu exerciții pentru mușchii mai mari, iar apoi să se treacă la mușchii mai mici. Dacă înainte de antrenamentul de forță nu faceți exerciții în zona cardio, este necesar să faceți exerciții de întindere pentru toate grupurile de mușchi. La efectuarea exercițiilor de forță sportivul trebuie să fie calm și concentrat și pe cât este posibil să nu-și încordeze mușchii neimplicați în exercițiul dat. Acesta trebuie să păstreze o ținută dreaptă. Etapa de coborâre a greutății trebuie să fie aproximativ de două ori mai lungă decât etapa de ridicare, cu expirație la ridicare și inspirație la coborâre.
APARATELE CARDIO: O INIMA SĂNĂTOASĂ PENTRU MULȚI ANI INAINTE
Pentru menținerea unei bune forme fizice și prevenirea bolilor de inimă grave, de mare ajutor sunt aparatele de fitness cardio. Acestea sunt destinate nu doar pentru întărirea sistemului cardiovascular, dar și a sistemului respirator al organismului. Pentru a nu cheltui bani și timp pentru frecventarea unei săli de fitness, astăzi aparatele cardio sunt achiziționate și folosite regulat acasă. Un aparat cardio folosit acasă vă oferă posibilitatea de a alege frecvența și intensitatea optimă a antrenamentelor, dar și de a crea o atmosferă plăcută pentru acestea.
Aparatele cardio moderne sunt folosite pentru trei tipuri principale de antrenamente: pentru întărirea sistemului cardiovascular, pentru scăparea de kilogramele în plus și pentru antrenarea mușchilor. Aparatele cardio care permit întărirea mușchilor și prevenirea bolilor cardiace includ benzile de alergat, bicicletele staționare, stepperele, aparatele de vâslit și bicicletele eliptice. Benzile de alergat pot înlocui pe deplin alergările tradiționale: acestea sunt aparate cardio care imită alergatul obișnuit, fiind o formă firească de exerciții fizice. Cu toate acestea, pentru a vă antrena pe banda de alergat, trebuie să dețineți o tehnică corectă de alergare și să nu aveți probleme cu articulațiile sau coloana vertebrală. Pentru practicarea mersului acasă pot fi folosite și astfel de aparate cardio simple, precum sunt mini-stepperele, care sunt alcătuite din două pedale pe un suport. Aparatele pentru vâslit, care imită vâslitul cu barca, reprezintă niște aparate cardio universale, care sunt folosite, de asemenea, pe larg pentru întărirea sistemului cardiovascular și a organismului în general.
Bicicletele staționare antrenează mușchii, întăresc inima și stimulează respirația, efortul asupra articulațiilor fiind mai mic decât în cazul antrenamentelor pe banda de alergat. Cu toate acestea, la fel ca în cazul mersului cu bicicleta obișnuită, antrenamentele pe bicicleta staționară implică anumite grupuri de mușchi, de aceea pentru întărirea complexă a mușchilor atât a părții inferioare, cât și a părții superioare a corpului, se folosesc mai des bicicletele eliptice (cross-trainere). Aceste aparate cardio nu au neajunsurile benzilor de alergat și a bicicletelor staționare și combină perfect principalele avantaje ale acestora. Bicicletele eliptice nu solicită foarte mult articulațiile și permit antrenarea întregului corp, întărind sistemul cardiovascular și îmbunătățind tonifierea fizică generală.
DESPRE BENZILE DE ALERGAT
Despre beneficiile alergatului s-au spus deja multe, dar ce-i de făcut atunci când nu ai timp pentru alergatul de dimineață? În acest caz în ajutor ne vine invenția inginerilor din domeniul sportului, cunoscută sub denumirea de bandă de alergat. Acest aparat este ideal pentru cei care nu pot sau nu vor să iasă să alerge afară. Trebuie să menționăm însă faptul că nu a fost inventat încă nimic mai sănătos decât alergatul pe o cărare de pădure. :)
Așadar, dacă nu aveți altă soluție decât alergatul acasă, trebuie să înțelegeți pentru început ce fel de benzi de alergat există. Acestea sunt doar de două feluri: mecanice și electrice sau, altfel spus, scumpe și foarte scumpe. Principiul de acțiune al unei benzi de alergat (pentru cei care nu știu) este bazat pe faptul că Dvs. alergați pe platforma în mișcare – la fel precum ați urca în metrou împotriva escalatorului. Banda de alergat mecanică reprezintă, în linii generale, o platformă fixată de niște arbori care se rotesc. Întregul sistem este pus în mișcare de înșiși eforturile utilizatorului – dacă împingeți platforma cu picioarele, veți alerga, iar dacă ați obosit să alergați, platforma se va opri treptat, împreună cu Dvs. Reglările de bază ale benzilor de alergat mecanice: unghiul de înclinare al suprafeței de alergare și valoarea frânării acesteia. Computerul, dacă este prezent, afișează frecvența cardiacă, timpul de antrenament, distanța parcursă, viteza Dvs., caloriile arse etc. Și totuși, pentru un antrenament la un nivel înalt bineînțeles că benzile de alergat mecanice nu sunt potrivite, întrucât nu vă permit să depuneți un efort maxim.
Banda de alergat electrică se deosebește de cea mecanică prin faptul că suprafața de alergare este pusă în mișcare de un motor electric. Astfel, dacă urcați pe bandă, veți fi nevoit să alergați atât cât vă țin puterile. Cea mai importantă caracteristică a benzii este puterea motorului, care influențează atât viteza de mișcare a platformei, cât și greutatea maximă a utilizatorului. Benzile de alergat inteligente mențin o viteză constantă, indiferent de greutatea persoanei. Benzile de alergat electrice dețin toate posibilitățile oferite de cele mecanice și chiar mai mult. O bandă de alergat electrică bună este dotată cu computer, care o să vă antreneze fără încetare. Astfel, acesta va schimba în mod automat viteza de mișcare a platformei și unghiul de înclinare a acesteia, în funcție de programul ales. De asemenea, pot fi create propriile programe de antrenament.
Există unele momente la care trebuie să fiți atenți atunci când alegeți o bandă de alergat:
• Nu este oare alunecoasă suprafața de alergare? – Căci te poți răni pe banda de alergat.
• Uniformitatea mișcării platformei.
• Zgomote și scârțâit. Dacă banda de alergat este nouă și face zgomot, ce va fi cu ea peste un an?
• Este suficientă mărimea platformei?
• Dacă banda de alergat este electrică, aflați câte ore poate funcționa fără să se supraîncălzească.
• Este o bandă pliabilă? Se pliază în mod automat sau manual?
• Sunt folosite oare diverse sisteme de amortizare, pentru siguranța coloanei vertebrale și articulațiilor?
- Deși există îndoieli cu privire la necesitatea amortizării, întrucât atunci când alergăm în mod obișnuit nu există nicio amortizare, decât cea firească…
• Garanție obligatorie pentru o perioadă de cel puțin un an.
Prețul benzilor de alergat depinde de tipul acestora și de producător. Cele mecanice costă de obicei până la 1000 de dolari, iar cele electrice – peste 1000 de dolari. Valoarea benzilor de alergat profesionale pentru sălile de fitness ajunge până la 10000 de dolari. Aceste benzi însă nu se recomandă pentru folosirea acasă, plus că și ar ocupa prea mult loc.
Baftă la cumpărături! Și nu uitați – ați cumpărat banda de alergat pentru a alerga, nu pentru a vă agăța hainele de ea.
BICICLETELE ELIPTICE
Bicicletele eliptice au fost inventate în anii 90 ai secolului trecut și au devenit practic imediat populare în întreaga lume. Aceste aparate folosesc principiul mersului pe o traiectorie eliptică. În procesul dat sunt antrenați mușchii spatelui, pieptului, umerilor, mâinilor, feselor, coapselor și picioarelor. Antrenamentele pe o astfel de bicicletă vă vor permite să vă întăriți toate grupurile de mușchi, dar și să creșteți rezistența organismului. Din cauza problemelor de articulații multe persoane renunță la antrenamentele cu aparate de fitness. Însă bicicleta eliptică vă permite să vă antrenați intens, fără a solicita prea mult articulația genunchiului și cea a gleznei.
Un mare avantaj al bicicletei eliptice este posibilitatea de a implica un „diapazon” larg de mușchi, în comparație cu alte aparate de fitness. Acest lucru are loc datorită capacității tehnice a aparatului de a efectua mișcări înainte și înapoi. Astfel, acele grupuri de mușchi care nu sunt, de obicei, implicate la mișcarea înainte, vor fi neapărat implicate la mișcarea înapoi. În afară de întărirea vizibilă a mușchilor și efectul de slăbire la care visează mulți, bicicleta eliptică crește rezistența sistemului respirator și a celui cardiovascular, adică are o acțiune benefică asupra inimii.
Cu toate acestea, nu merită să vă antrenați intens de la primele ore. Pentru început este important să vă determinați nivelul de pregătire și doar reieșind din rezultatele obținute, să vă antrenați în baza unei anumite scheme. Înainte de minutele petrecute pe bicicleta eliptică este mai bine să solicitați sfatul instructorului, care vă va măsura pulsul înainte de începerea antrenamentului și după primele 10 minute, iar apoi va face calculele corespunzătoare. În rezultat veți avea un antrenament elaborat individual, care vă va permite să vă întăriți mușchii, fără a solicita în exces sistemul cardiovascular.
Antrenamentele pe bicicleta eliptică sunt contraindicate în cazul tahicardiei, insuficienței cardiovasculare severe, tromboflebitei, astmului cardiac, stenocardiei, diabetului zaharat, bolilor oncologice, bolilor infecțioase. În cazul hipertensiunii arteriale antrenamentele trebuie să aibă loc doar cu instructor și doar după consultarea medicului. Chiar dacă nu aveți probleme de sănătate, trebuie să fiți atenți la starea Dvs. în timpul antrenamentelor și să încetați imediat activitatea fizică în cazul durerilor în zona inimii, amețelilor, dificultăților severe de respirație, a senzației bruște de slăbiciune sau a oricărui alt simptom de înrăutățire a stării generale. Pentru a nu vă supraîncălzi, antrenamentele pe bicicleta eliptică trebuie să aibă loc în haine lejere, care să nu vă limiteze mișcările și să nu împiedice transferul de căldură dintre organism și mediu. O condiție importantă a eficacității antrenamentelor pe bicicleta eliptică este regularitatea acestora, întrucât în lipsa antrenamentelor organismul omului pierde rezultatele atinse. Doar câteva zile de pauză reduc rezistența organismului și presupun revenirea la nivelul inițial de antrenament. Înainte de începerea fiecărui antrenament trebuie să efectuați exerciții de încălzire, pentru a încălzi toate grupurile de mușchi ce urmează să fie implicați în antrenamentul dat. În procesul încălzirii pot fi efectuate aplecări, genuflexiuni, exerciții pentru mâini și spate, exerciții de întindere. Bicicleta eliptică poate fi folosită și acasă. Special în acest scop aparatul dat a fost conceput și în dimensiuni mai mici. În sălile de fitness veți găsi biciclete eliptice de dimensiuni mari, care suportă o greutate de peste 120 kg. Modelele pentru acasă rezistă, de obicei, unei greutăți de până la 110 kg. Fiind un aparat cardio excelent, bicicleta eliptică vă permite să vă îmbunătățiți silueta și să vă întăriți sistemul cardiovascular, prin folosirea acesteia acasă. Doar 10-15 minute de antrenament pe zi sau trei-patru antrenamente pe săptămână vor crește considerabil rezistența organismului, dar și aportul de oxigen în țesuturi și organele interne. Antrenamentele regulate vor deveni o bună profilaxie a bolilor cardiovasculare pe viitor, vor avea o acțiune benefică asupra sistemului respirator și vor îmbunătăți starea generală a omului.
BICICLETELE STAȚIONARE
Bicicleta staționară este un aparat de fitness care imită mersul pe bicicletă. Bicicletele staționare sunt ideale pentru întărirea sistemului cardiovascular și a sistemului respirator. În plus, în cadrul antrenamentelor pe bicicleta staționară se întăresc mușchii picioarelor. Anume bicicletele staționare sunt folosite în cadrul clinicilor, pentru pacienții care suferă de boli de inimă. Principiul de lucru al unei biciclete staționare constă în aceea că, rotind pedalele, faceți să se rotească volanta (discul greu din metal), care în același timp frânează, în funcție de efortul ales. În pofida numărului mare de producători, bicicletele staționare sunt doar de trei tipuri:
1. Aparate cu curea – nivelul rezistenței se schimbă în funcție de gradul de întindere a curelei, care trece peste volantă. Acestea sunt dotate cu un computer simplu, cu funcții de bază: pe ecran sunt afișate timpul de antrenament, distanța parcursă, viteza de mișcare, iar pe unele modele – chiar caloriile arse și pulsul. Acești parametri sunt considerați deja, în zilele noastre, necesari pentru bicicletele staționare moderne. Printre neajunsurile bicicletelor staționare cu curea se numără neuniformitatea în mișcare, din cauza alipirii neuniforme a curelei de volantă.
2. Aparate cu sistem de frânare cu saboți – rezistența este asigurată pe baza alipirii de volantă a saboților de frână, iar pedalele sunt, de regulă, legate de volantă printr-o transmisie cu lanț. Aceste biciclete staționare sunt foarte populare, în special printre sportivi, în primul rând pentru că este creat un diapazon larg de efort cu ajutorul sistemului de inerție. Computerul de pe bicicletele staționare cu inerție este de obicei la fel ca în cazul bicicletelor cu curea.
3. Aparate cu sistem magnetic de frânare – rezistența este asigurată de acțiunea asupra volantei a unui câmp magnetic, creat de magneți electrici, și astfel lipsesc elementele de frecare. Principalele avantaje ale bicicletelor staționare magnetice este că acestea nu fac zgomot atunci când funcționează, asigură o mișcare uniformă și au o durată lungă de viață.
O parte importantă a unei biciclete staționare moderne este computerul. În cazul modelelor simple computerul nu reprezintă altceva decât un senzor pentru indicatorii curenți din cadrul antrenamentului: timp, distanță, viteză, calorii arse, frecvență cardiacă. În schimb în cazul modelelor mai avansate de biciclete staționare, numite veloergometre, computerul chiar reprezintă un antrenor electronic. Nivelul de efort este stabilit și modificat în mod automat, în baza unui anumit program, fără intervenția Dvs. Valoarea efortului este afișată în wați. Veloergometrele se caracterizează printr-un control mai exact al efortului, prin valori mai exacte și prin posibilități mai largi de antrenament. De o importanță majoră la alegerea unei biciclete staționare sunt caracteristicile ergonomice ale acesteia. Trebuie să fiți atenți la următoarele momente: cât de comod este scaunul, dacă acesta se reglează ușor, dacă există posibilitatea de a regla într-un diapazon larg înălțimea volanului, unghiul etc. O bicicletă staționară nu trebuie să emită sunete în plus, iar pedalele trebuie să se învârtă uniform, fără zdruncinături și abateri. Elementele pentru reglare (dispozitivele de siguranță, curelele) nu trebuie să fie slabe. Cât privește prețurile, acestea diferă atât în funcție de modelul bicicletei staționare, cât și de producător. Însă rețineți un lucru – cel zgârcit pierde mai mult.
P.S. La achiziționarea unei biciclete staționare nu uitați de garanția acesteia, care trebuie să fie nu mai mică de un an. Baftă la cumpărături!
APARATELE DE FORȚĂ
Antrenamentele la aparatele de forță nu-și pierd actualitatea și popularitatea, datorită faptului că acestea permit creșterea masei musculare, menținerea tonusului muscular în limite normale, formarea reliefului dorit al corpului și scăparea de kilogramele în plus. În afară de aceasta, aparatele de forță îmbunătățesc postura, circulația sângelui în organism și au, de asemenea, o acțiune benefică asupra sistemului respirator. Se deosebesc aparate de forță care pot fi folosite acasă, aparate de forță profesionale și aparate de clasă fitness. În funcție de scopul antrenamentelor urmează să alegeți tipul necesar de aparate. Astfel aparatele cu greutăți încorporate sunt potrivite pentru persoanele cu diferit nivel de pregătire fizică, îndeosebi pentru începători, întrucât sunt mai inofensive și simple de utilizat. În plus, în cazul câtorva stive, la astfel de aparate se pot antrena concomitent mai multe persoane.
Încă un tip de aparate de forță sunt cele cu greutăți libere. Aceste aparate pot fi sub formă de bănci de antrenament, pentru lucrul cu astfel de greutăți libere, precum sunt ganterele sau halterele, dar pot avea și formă de aparate pe care se pun discuri. Se consideră că antrenamentele la aparatele de forță cu greutăți libere îmbunătățesc coordonarea, întrucât te fac să urmărești în permanență poziția greutăților. Astfel de aparate cresc forța fizică și dezvoltă în mod armonios musculatura. Datorită antrenamentelor la aparatele de forță cu greutăți libere pot fi obținute îmbunătățiri considerabile ale siluetei, întrucât, în afară de mușchii vizați sunt implicați și mușchii din jur. Aparatele de forță sub propria greutate pot fi folosite pentru antrenamentele persoanelor cu cel puțin un nivel mediu de pregătire și sunt eficiente anume pentru antrenarea grupurilor vizate de mușchi. Unele modele de astfel de aparate de forță sunt foarte compacte și nu ocupă mult loc chiar și în apartament. De regulă, aparatele de forță pentru acasă sunt nu doar compacte, ci și se montează ușor. Având dimensiuni și greutate mică, aparatele de forță pentru folosirea acasă sunt deseori demontabile, ceea ce reprezintă un avantaj în plus pentru depozitarea acestora. La proiectarea și producerea unor astfel de aparate se dă preferință modelelor multifuncționale și, în același timp, compacte. Aparatele de forță folosite în sălile de fitness se deosebesc prin dimensiuni mari, acestea pot avea câteva stații de lucru și permit antrenarea tuturor grupurilor de mușchi. Efortul maxim la astfel de aparate de forță este mai mare, iar greutățile plate folosite permit dozarea exactă și uniformă a efortului asupra mușchilor. Aparatele de forță de clasă fitness se deosebesc printr-o rezistență sporită, în comparație cu cele folosite acasă, amortizarea și suprimarea zgomotului fiind, de asemenea, sporite.
Pentru niște rezultate mai bune, precum și pentru prevenirea traumelor în timpul antrenamentelor sau restabilirea după acestea, se folosesc mai des aparatele de forță profesionale. Însăși construcția unor astfel de aparate se deosebește printr-un nivel sporit de rezistență, iar super-stabilitatea acestora, mișcarea uniformă și lipsa zgomotului în timpul antrenamentelor permite desfășurarea unor antrenamente îndelungate, în baza unor programe elaborate de specialiști. În cazul aparatelor de forță profesionale nivelul efortului este mai mare de câteva ori și acesta este orientat, de cele mai multe ori, asupra unui anumit grup de mușchi. Multifuncționalitatea nu este specifică aparatelor de forță profesionale, întrucât se atrage o atenție sporită nu asupra combinării, ci asupra comodității în antrenarea unui grup izolat de mușchi. Calitatea aparatelor de forță tocmai că este determinată de uniformitatea și naturalețea mișcărilor în timpul antrenamentelor. La achiziționarea aparatelor de forță pentru folosirea acasă este important să fiți atenți la calitatea materialelor folosite, la stabilitatea aparatelor, la înlocuirea ușoară a greutăților, precum și la comoditatea reglării. Ținând cont de toate aceste cerințe, veți achiziționa, sub forma unor aparate de forță, un mijloc eficient de menținere a sănătății și frumuseții corpului Dvs.
APARATELE PENTRU VIBROMASAJ: O SURSĂ DE PLĂCERE
Omul modern se mișcă extrem de puțin, lucrând însă destul de mult – în poziție așezat, cu spatele încovoiat și picioarele poziționate incorect, cu mâinile încordate și gâtul înțepenit. După trei ședințe, două întâlniri, un rendez-vous cu șeful și o ceartă cu subcontractanții, nu toți au forțe morale și fizice pentru a merge la sala de fitness. Ți se face rău doar la imaginea halterelor, ganterelor și te ia cu amețeli când îți amintești de banda de alergat. Nici să apelezi la un masor nu este o soluție simplă, întrucât nu poți să o faci în orice moment, fiind nevoit să stai la coadă sau să te programezi etc. Astfel reiese că mușchii noștri dragi nu se mișcă deloc – se pipernicesc și capătă un aspect flasc. Rezultatul activității fizice reduse devin schimbările funcționale ale organismului și dereglarea activității vitale normale a acestuia. În plus, mobilitatea redusă înseamnă stres și sedentarism. Ce-i de făcut? Să lași baltă jobul, să uiți de pensie, să-ți omori șeful?
Dacă totul merge atât de rău… în ajutor vă vin aparatele pentru vibromasaj.
Cât de folositor poate fi acest aparat inteligent, de nouă generație? Este oare totul atât de frumos, precum ne promite publicitatea? Producătorii ne îmbată cu vorbe dulci: cică nu îți ajung degete la mâini, pentru a descrie toate meritele unui aparat de vibromasaj.
Care este adevărul confirmat de consumatori și autoritățile responsabile de certificare? Întâi de toate, aparatul pentru vibromasaj este un dispozitiv special, destinat pentru masarea unor anumite părți ale corpului. Care anume – veți decide singuri, însă anume aici sunt ascunse capcanele. În primul rând, cu siguranță nu sunteți medic. Și chiar dacă sunteți, cel mai probabil nu aveți la îndemână toate rezultatele analizelor și investigațiilor, necesare în acest scop… În al doilea rând, chiar dacă sunteți medic cu diplomă și aveți toate analizele necesare, nu sunteți Dumnezeu și nu puteți vedea ce tendințe „proaste” se ascund în adâncul organismului Dvs. Și dacă acestea pot fi ridicate la suprafață de către vibrația, căreia producătorii i-au dat denumirea de „masaj”. Căci dacă ați învățat la școala medie, la sigur vă amintiți de faptul că acțiunea vibrației asupra organismelor vii nu a fost studiată încă până la capăt… Iar Dvs. se pare că sunteți un organism viu. Însă acesta este, fără îndoială, cel mai apocaliptic scenariu dintre toate cele posibile. În mod oficial, pentru folosirea unui aparat de vibromasaj contraindicațiile sunt aceleași ca în cazul masajului – varice, afecțiuni dermatologice, boli oncologice, tensiune ridicată.
Așa că… lăsați îndoielile la o parte! Majoritatea consumatorilor consideră că acest aparat cu vibrație este o adevărată minune și că au visat la așa ceva toată viața.
În linii generale, acțiunea aparatelor pentru vibromasaj este orientată spre stimularea circulației sanguine și limfatice, tonifierea mușchilor și lupta cu acumulările de grăsime în organism. Masajul reglează consumul de oxigen în țesuturi, vă ajută să scăpați de kilogramele în plus și pur și simplu vă relaxează după tensiunea cauzată de stres. Aparatele pentru vibromasaj combat durerile de gât, spate și durerile din regiunea lombară, care îi afectează pe mulți oameni, previn durerile de cap cauzate de aceste afecțiuni, creșterea tensiunii arteriale și extenuarea rapidă. De aici reies și scopurile în care se folosește aparatul pentru vibromasaj. În primul rând, conform unor cercetări ale savanților, vibrația mecanică are o acțiune benefică asupra circulației sanguine, metabolismului, accelerează procesele de recuperare în țesuturi, având, de asemenea, acțiune antiinflamatoare și analgezică. Folosind aparatul pentru vibromasaj, pot fi îmbunătățite tonusul general al organismului, activitatea tuturor organelor și sistemelor acestuia, crește dispoziția și capacitatea de muncă. Și apoi, aparatele pentru vibromasaj se bucură de mare popularitate în scopuri cosmetice și igienice. Cu ajutorul acestora poate fi îmbunătățită silueta și puteți scăpa de depunerile de grăsime. Chiar și formele avansate de celulită cedează în fața unui aparat pentru vibromasaj. În calitate de ajutor în eforturile fizice aparatul pentru vibromasaj este de neînlocuit. Practicați aerobica? Mergeți la sala de fitness? Aparatul pentru vibromasaj o să vă ajute să intensificați efectele acestor antrenamente.
|