TIPURI DE PISCINE


Piscinele se împart în piscine îngropate și piscine compacte transportabile. Piscinele îngropate se construiesc în baza unui proiect tipic sau individual, necesitând o pregătire hidrotehnică complexă, o suprafață mare de teren și mai multe cheltuieli materiale.  mai mult...

Pentru doritorii de a avea propria piscină este mult mai simplu, mai ieftin și mai comod să achiziționeze, dar nu să construiască piscina de care au nevoie. Adică o piscină pe care să o poți demonta în caz de necesitate. O astfel de piscină se păstrează mai bine, dacă ne referim la acțiune condițiilor meteo nefavorabile sau la alte acțiuni exterioare.

Principalul avantaj al piscinelor transportabile este simplitatea montării, demontării și depozitării, precum și prețul relativ mic. Cu siguranță acestea sunt tipul perfect de piscine pentru casele cu curte.

În prezent astfel de piscine sunt produse într-un număr mare și în cele mai diverse variante.

Piscina – o podoabă în curtea Dvs. și o soluție împotriva arșiței


Tipuri de piscine

Cea mai comună clasificare a piscinelor compacte transportabile este în baza construcției și dimensiunilor acestora. Piscinele pot fi împărțite în piscine de dimensiuni mici și piscine de dimensiuni mari, în care se poate scălda și înota cu ușurință un adult.

Dimensiunile piscinelor pot fi de la un metru și jumătate în diametru până la aproape zece metri în lungime, și de la cincisprezece până la o sută de metri în înălțime. Printre piscinele compacte transportabile în mod special se deosebesc piscinele pentru copii. Acestea sunt niște piscine mici gonflabile, cu margini joase și diferite culori.

După tipul construcției se deosebesc piscine gonflabile și piscine cu cadru. Deseori piscinele cu cadru sunt numite demontabile, datorită modului de montare a acestora. Însă, în esență, acestea sunt unul și același tip de piscine.

Piscinele gonflabile

 

Piscinele gonflabile mici sunt destinate, în mare parte, pentru băile de apă în aer liber și pentru scăldatul copiilor. Acestea sunt ușoare și compacte. Fundul și pereții sunt gonflabile. Piscinele gonflabile mari se deosebesc de cele mici prin faptul că marginile și fundul acestora nu au camere gonflabile. Umplerea cu aer este necesară doar pentru partea superioară – camera-inel. Datorită  utilizării noilor tehnologii, pereții și fundul piscinelor gonflabile au o rezistență care le asigură o durată lungă de viață. Tehnologia specială SUPER-TOUGH, folosită de către producătorii renumiți, conferă piscinelor o rezistență deosebită. Aceasta presupune trei straturi de material rezistent: două straturi exterioare din PVC, stabil la lovituri, întinderi, spălări, raze solare, și un strat interior din poliester – pentru întărirea pereților piscinei. Menținerea formei este asigurată de banda din polipropilenă, amplasată pe perimetrul întregii piscine.

Printre modele de piscine gonflabile poate fi aleasă una în care să încapă cu ușurință nu doar copiii, ci și adulții. Piscinele gonflabile mari pot avea atât formă rotundă, cât și ovală.

Piscinele gonflabile, în comparație cu cele cu cadru, sunt mai puțin voluminoase, iar construcția acestora este mult mai simplă. Montarea și demontarea piscinelor gonflabile este mai ușoară și mai rapidă, decât în cazul piscinelor cu cadru. Dacă pentru montarea unei piscine cu cadru ai nevoie de la 30 de minute până la o oră, atunci o piscină gonflabilă poate fi montată în doar 10-15 minute. Piscinele gonflabile au o greutate de câteva ori mai mică. Apa din acestea este scursă cu ajutorul unei supape de scurgere, care se conectează la un furtun de grădină.

În plus, în piscinele gonflabile pot fi adăugați aromatizanți, ceea ce le face îndeosebi de atractive pentru copii.

 

În stare nefuncțională piscinele gonflabile ocupă loc puțin, de aceea sunt mai ușor de transportat și de depozitat.

Neajunsurile piscinelor gonflabile sunt pericolul de înțepare sau tăiere a camerei, iar în cazul folosirii tentelor de protecție există riscul acumulării de apă pe suprafața acestora, fapt care poate duce la lărgirea marginilor. Umplute cu apă și cu o tentă de protecție, piscinele gonflabile pot fi lăsate în aer liber, însă doar dacă nu se așteaptă schimbări bruște ale vremii și ploi torențiale.

 

Piscinele cu cadru

Piscinele cu cadru sunt mai stabile în comparație cu cele gonflabile și au o construcție mai rigidă, întrucât sunt susținute de un cadru din metal sau din plastic. Datorită acestui fapt producătorul are posibilitatea să facă piscina cu cadru mai mare decât cea gonflabilă. Diametrul (lungimea) maxim al piscinelor cu cadru este mai mare decât diametrul maxim al piscinelor gonflabile analogice. Adică cea mai mare piscină demontabilă, cu aceeași înălțime, este mai voluminoasă decât cea mai mare piscină gonflabilă.

Prezența cadrului și a benzii din polipropilenă contribuie la aceea că în astfel de piscine se poate scălda concomitent, fără risc de deformare a marginilor, un număr mare de persoane. Tentele piscinelor cu cadru se fixează mai bine, întrucât există posibilitatea de a acoperi cu marginile tentei jumătate din înălțimea marginilor. Astfel piscina este mai bine protejată împotriva umezelii excesive a ploilor.

Datorită construcției rigide și particularităților de fixare a tentei, piscinele cu cadru sunt mai potrivite pentru folosirea îndelungată, fără schimbarea locului amplasării acestora. Setul piscinelor gonflabile și a piscinelor cu cadru include de obicei și accesorii: pompă cu filtru pentru purificarea apei, scară specială, pe care să poți urca comod în piscină și să poți ieși din aceasta, tentă care previne nimerirea murdăriei în apă și reduce volumul apei evaporate din piscină, diverse accesorii pentru curățarea manuală, așternut pentru protecția fundului etc. Fiecare piscină este însoțită, atunci când este achiziționată, de un DVD cu instrucțiuni de montare și exploatare.


Montarea piscinei

Ați decis să achiziționați o piscină, ați ales modelul și ați citit în instrucțiune că timpul de asamblare este, de exemplu, de 30 de minute. Acest lucru este adevărat doar în cazul în care aveți în curtea Dvs. o suprafață netedă potrivită. Altfel veți avea nevoie de nisip, lopată, greblă, pentru a nivela suprafața. În acest sens piscinele mari îți dau mai multe bătăi de cap, întrucât nivelarea suprafeței necesită anumite abilități ce țin de construcții.

 

Curățarea apei din piscină

 

Pentru ca apa din piscină să fie întotdeauna curată și transparentă, iar piscina să nu se transforme într-o baltă urât mirositoare, trebuie să curățați în permanență apa din aceasta.

Curățarea apei presupune două tipuri de acțiuni regulate: curățarea apei și dezinfectarea.

Principala modalitate de curățare a apei este recircularea apei. Cea mai mare parte a murdăriei se conține în volumul de 40 cm de apă de la suprafață, indiferent de adâncimea totală a piscinei. Recircularea se face prin luarea stratului mai murdar de apă de la suprafață, cu ajutorul skimmerelor – dispozitive speciale pentru filtrarea apei din piscină. În skimmer, datorită construcției acestuia, are loc filtrarea prealabilă a apei, iar în dispozitivul special pentru curățare se sedimentează particulele mari de murdărie. Pompa de filtrare, cu care sunt dotate piscinele compacte transportabile, tocmai că îndeplinește funcțiile unui skimmer.

Modalități de dezinfectare sunt multe: clorinare, ozonare, prelucrarea cu UV, ionizare, metoda electrolizei. Se folosește, de asemenea, dezinfectarea cu oxigen activ (peroxid de hidrogen), brom, ioni de argint și cupru.

Cel mai cunoscut și răspândit preparat pentru dezinfectarea apei este clorul. Anume cu ajutorul acestuia se curăță apa din majoritatea piscinelor publice. Tot clorul este folosit și de proprietarii piscinelor compacte. Acesta dezinfectează în mod eficient apa, distruge bacteriile și microorganismele. În același timp clorul, spre deosebire de alte produse pentru dezinfecție, este activ în apă o perioadă îndelungată, iar aceasta înseamnă că oferă un grad mai înalt de protecție.

Clorul pentru piscine poate fi lichid sau sub formă de tablete sau granule. Printre produsele de dezinfectare a apei pe bază de clor se numără emoveks, longafor (preparat sub formă de tablete), hloriteks (în granule și tablete), hlorokson etc.

 
All rights reserved by megasport.md Разработка Magic-Web