UN BRONZ ADEVĂRAT DE LA UN SOARE ARTIFICIAL Încă din vremuri străvechi oamenii se închinau soarelui și cunoșteau proprietățile magice ale acestuia. Istoricul grec Herodot a înregistrat o mulțime de observații ce țin de puterea vindecătoare a soarelui. Renumitul medic Hippocrates nu doar că a descris observațiile sale despre proprietățile vindecătoare ale razelor de soare, ci și le-a aplicat în practică, în tratarea celor mai diverse boli. Referințe pe această temă putem găsi și la Galenus, Avicenna, Oribasius și alți medici renumiți.
Insuficiența luminii solare duce la înrăutățirea stării generale, scăderea capacității de muncă, slăbirea imunității și la alte consecințe negative, care, din păcate, ne sunt bine cunoscute tuturor. Savanții au avut demult ideea de a crea un „soare artificial”. Vitalitatea acestei probleme o putem înțelege din faptul că în anul 1903 fizioterapeutului Niels Ryberg Finsen, care a creat lampa cu raze ultraviolete, i-a fost decernat Premiul Nobel. De când am început să folosim minunata invenție a alui Finsen, am încetat să mai depindem de capriciile vremii și cele ale climei. Chiar dacă afară este ger sau plouă mărunt de câteva zile, sau chiar dacă soarele de primăvară nu are încă suficientă forță pentru a topi gheața, datorită „soarelui artificial” (solariului) ne putem bucura de vară și de un bronz perfect pe parcursul întregului an.
De asemenea, razele ultraviolete contribuie la producerea vitaminei D, care previne fragilitatea oaselor și crește considerabil numărul anticorpilor în sânge, fapt care crește capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Frecventarea solariului în perioada primăverii reprezintă o posibilitate perfectă de a-ți pregăti treptat pielea pentru soarele de vară și de a evita consecințele arsurilor solare. Cu toate acestea, nu trebuie să aveți o atitudine ușuratică față de frecventarea solariului, considerând că odată ce soarele nu este unul adevărat, înseamnă că ne putem bronza fără reguli și restricții. Bineînțeles că solariile moderne sunt create cu luarea în considerație a celor mai avansate tehnologii din domeniul bronzului artificial, acestea fiind comode, sigure, și cel mai important – inofensive. Însă nu degeaba se spune: „Totul trebuie să aibă o măsură”. Nu se recomandă să faceți excese în frecventarea solariului. Există așa-numita „foto-îmbătrânire”. Aceasta se manifestă prin faptul că razele solare activează radicalii liberi, care, la rândul lor, cauzează un șir de reacții chimice, în rezultatul cărora se distrug proteinele structurale ale pielii. Astfel pielea îmbătrânește. Din păcate, drumul către solar este restricționat pentru multe persoane: pentru cei care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, afecțiuni ale glandei tiroide, tulburări ale funcțiilor ficatului și inimii, pacienților cu boli infecțioase și celor care administrează antibiotice, în special tetraciclină. De asemenea, nu se recomandă să viziteze solariul copiilor și adolescenților de până la 15 ani, femeilor însărcinate și celor care alăptează. În plus, un obstacol serios este prezența pe piele a petelor pigmentare, alunițelor și a diferitor neoformațiuni, întrucât este posibilă regenerarea acestora. Cu toate acestea, în prezent specialiștii sunt convinși că bronzatul la solariu este mult mai inofensiv decât bronzatul natural, întrucât „soarele artificial” nu conține raze ultraviolete de tip C, care sunt dăunătoare pentru piele, iar o ședință de douăzeci de minute are același efect ca bronzatul timp de câteva ore pe plajă. Condiția principală pentru frecventarea solariului este să fie respectată măsura: înarmați-vă cu răbdare și bronzați-vă sănătos, fără a uita de anumite reguli simple, care vă vor ajuta să obțineți rezultatul dorit – un bronz frumos, uniform, fără daune pentru sănătate.
Reguli de bronzare • Nu depășiți timpul de bronzare recomandat pentru tipul Dvs. de piele. • Între ședințe trebuie să treacă cel puțin 48 de ore. • Un corp aburit se poate alege cu arsuri, de aceea frecventarea solariului este permisă peste cel puțin 2 ore după saună sau baie. • Pielea umedă este mai supusă acțiunii razelor ultraviolete, decât cea uscată, de aceea nu se recomandă să faceți duș înainte de frecventarea solariului. • Nu folosiți parfumuri și deodorante: multe dintre acestea pot cauza o reacție alergică la lumină. • În timpul ședinței nu uitați să vă puneți ochelarii de protecție. • Tatuajelor, spre deosebire de Dvs., nu le place soarele, așa că sub acțiunea acestuia și-ar putea schimba nuanța. Dacă țineți la tatuajele Dvs., este mai bine să le acoperiți în timp ce vă bronzați la solariu. • În decurs de două ore după frecventarea solariului nu se recomandă să faceți duș sau să vă ocupați de activități fizice. • Dacă vă pasă de propria sănătate, faceți cel puțin 3 cure de bronz pe an, a câte 10-12 ședințe.
Înainte și după Pielea este un indicator importat al vârstei și al stării noastre generale, fiind unul dintre criteriile de bază ale frumuseții. Să ajutăm pielea să se bronzeze uniform, să o hidratăm și să îi conferim un luciu sănătos este o sarcină ce poate fi soluționată cu ajutorul cosmeticelor pentru solar. Produsele moderne pentru bronzat conțin deseori o mulțime de diverse componente și au o acțiune complexă asupra pielii. Pătrunzând în adâncul tegumentului, componentele cosmetice accelerează producerea de melanină, protejând pielea împotriva arsurilor. În rezultat obțineți un bronz frumos, uniform și natural, iar complexul echilibrat de vitamine și uleiuri emoliază pielea și îi conferă elasticitate și fermitate. Înainte de frecventarea solariului este necesar să aplicați o cremă specială sau o loțiune pentru bronzat: aceasta va ajuta pielea să se bronzeze mai bine și, în același timp, o va proteja împotriva „excesului” de soare. După ședința la solariu se recomandă ca pielea să fie hidratată și hrănită cu o cremă sau o loțiune pentru după bronzat, pentru ca aceasta să nu se usuce. În plus, mirosurile ușoare sau mirosurile exotice ale acestor produse cosmetice vă vor dărui o adevărată plăcere în urma ședinței de bronzat. Mici secrete ale bronzatului Uneori ai nevoie urgent să obții un rezultat maxim în urma bronzatului, alocând însă timp minim pentru frecventarea solariului. Este o dorință absolut firească, în special dacă urmează să mergi curând la mare și nu ai timp pentru a merge la solariu. Să arăți ca o umbră palidă pe plajă nu prea ai chef, pentru că îți dorești să ieși din spuma mării frumoasă și bronzată. Dorința nu este doar una firească, ci și pe deplin realizabilă: pentru aceasta există produsele cu efect „tingle”, care asigură un bronz rapid, cu o nuanță roșiatică-cafenie, de parcă ați petrecut pe plajă cel puțin o zi. Și puteți fi sigure că nimeni nu va observa acest șiretlic, întrucât produsele cu efect „tingle” au fost create anume pentru a face bronzul de solar să se asemene mult cu bronzul obținut la soare. Ce-i drept, există o condiție: produsele cu efect „tingle” se recomandă să fie folosite de către persoanele care sunt deja bronzate. Dar nu luați acest aspect ca pe o incomoditate, ci ca pe un stimul pentru frecventarea regulată a solariului. |